The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Ζείτε Απλά - minimalist lifestyle στα PC σας

20 Apr 2008 by lexx

Λατρεύω το minimal design. Απέριττο, που εξυπηρετεί το σκοπό του. Το έχω γενικότερα στη ζωή μου αυτό. Πετάω πράγματα συνέχεια. Δεν μπορώ την σαβούρα. Πιο παλιά όταν έκανα εκκαθάριση στο γραφείο μου έλεγα: "Αυτό μπορεί να το χρειαστώ κάποια μέρα, να το κρατήσω, χμ". Κατέληγα να έχω 1002 ανοησίες μήπως και τις χρειαστώ. Αυτό όμως είναι μια ανασφάλεια και τίποτα παραπάνω.

image by: siude.com

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί το γραφείο μου και ο χώρος μου σε επίπεδα οργάνωσης και τάξης πάντα πάει παράλληλα με τον υπολογιστή μου. Αυτή την στιγμή είμαι σε μια κατάσταση όπου έχω ξεκαθαρίσει τα πάντα. Έχω τα απαραίτητα και όλα τα άλλα έχουν πάρει πόδι. Είναι πολύ πιο παραγωγικό και το στρες είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Στρεσάρομαι πάρα πολύ όταν έχω να διαβάσω πχ πολλά feed, email κλπ. ή όταν βλέπω πάνω στο γραφείο μου στοίβες χαρτιών, στυλό, cd κλπ. Νιώθω ότι όλα ζητάνε κάτι από μένα.

Πως έχω οργανώσει τον Υπολογιστή μου

Desktop

Η επιφάνεια εργασίας στα πιο πολλά pc που έχω δει είναι ένα χάος. Όλες οι εφαρμογές στο τέλος της εγκαταστάσης ζητάνε να βάλουν την πινελιά τους εκεί. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνετε λιγότερο παραγωγικοί. Βλέπετε ένα παιχνίδι, ένα ebook τον φάκελο με τα download σας και πολλές φορές καταλήγετε να παίζετε Pro Evolution ή καμιά πασιέντζα αντί να τελειώσετε μια εργασία πχ.

Εγώ αυτό πάθαινα και πλέον το desktop μου έχει μόνο ένα εικονίδιο, αυτό του recycle bin. Ότι άλλο θέλω το βρίσκω μέσω του launchy ή με το custom navigation που έχω κάνει στο start. Πλέον σκέφτομαι τι θέλω και πάω. Είναι πολύ διαφορετικό από το να βλέπεις και να πηγαίνεις.

Έξω από το Gmail τo Χάος

Για μένα υπάρχει μόνο ότι είναι μέσα στο Gmail μου. Εκκρεμότητες, ραντεβού, contacts, todo lists. Τα πάντα. Χρησιμοποιώντας και τα πολύ βολικά labels. Όλα είναι πιο απλά και δεν ξεχνάω τίποτα. Φανταστείτε πόσο εύκολα μπορείς να τα κάνει όλα μαντάρα αν έχεις σημειώσεις σε πρόχειρα χαρτιά ή stickit στο γραφείο, σε άλλα todo software κλπ.

Στο Gmail είναι όλα μαζεμένα, είναι πάντα online και δεν ξεχνάω. Όσοι πελάτες μου έχουν email τους ξεκαθαρίζω ότι όλα γίνονται μέσω email. Όσοι είναι αρχαίοι και μου τα λένε τηλεφωνικώς, όσο μου λένε πράγματα τα γράφω σε email και μετά το στέλνω στον εαυτό μου. Όσοι μου στέλνουν κάτι σημαντικό στο msn τους λέω ότι αν θέλουν να το θυμηθώ να μου το στείλουν στο gmail ή το del.icio.us.

Κλείσε το Feed Reader πια!

Σας υπογράφω ότι υπάρχουν πάνω από 100 rss feed για κάθε τομέα που σαν ενδιαφέρει με πολύ χρήσιμο υλικό που αξίζει να το διαβάσετε. Αν έχετε πολλά ενδιαφέρονται είναι πάρα πολύ εύκολο να φτάσετε να έχετε πάνω από 100 κείμενα ημερησίως να διαβάσετε, έχοντας κάνει περικοπές.

Δείτε την αλλιώς της φάση. Μην τρελαίνεστε. Έχω μια κατηγορία trial στο feedreader μου. Εκεί μπαίνουν τα νέα ενδιαφέροντα feed που βρίσκω. Ασχολούμαι μαζί τους μόνο όταν έχω χρόνο. Και όταν ασχοληθώ υπάρχουν 2 επιλογές. Αυτή του unsubscribe ή το change category. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να φύγει κάποιο άλλο. Καθώς έχω βάλει ένα όριο στο πόσο θέλω να διαβάζω.

Επίσης επισκέπτομαι το feedreader μόνο τα ΣΚ. Μέσα στην βδομάδα πολύ σπάνια. Όλα αυτά μετά από το σοκ που είχα πάθει.

Η Βασική αρχή

Τον παραπάνω τρόπο αντιμετώπισης ακολουθώ και σε άλλους τομείς όπως είναι τα mp3, τα cd μου, τα βιβλία μου, ποιον θα πάρω τηλέφωνο :p. Όσο πιο απλά τόσο πιο σωστά γίνονται τα πράγματα συνήθως. Αποφεύγω το archiving, δεν θέλω να γίνω ρακοσυλλέκτης.

Η βασική μου αρχή πια είναι και αυτή πολύ απλή. Όταν ξεκαθαρίζω και οργανώνω τη ζωή μου και το περιβάλλον εργασίας μου και φτάνω για κάτι στην ερώτηση "Μήπως μου χρειαστεί;" απλά το πετάω ή το σβήνω. Το "μήπως" το κάνω "δεν".