The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Το Κακό Flash ή οι κακοί Flash-άδες

11 Dec 2008 by lexx

Το ξέρω ότι όλοι αγαπάνε αυτές τις επικές μάχες. Παλαιότερα είχα γράψει για το θέμα αλλά τότε και η γραφή μου αλλά και η εμπειρία μου δεν ήταν στα ίδια επίπεδα με τώρα. Παρακάτω θα γράψω τα θετικά και αρνητικά του Flash και στη συνέχεια θα γράψω και τη γνώμη μου για το θέμα.

Θετικά και Αρνητικά στοιχεία του Flash

Τo Flash είναι μια θεαματική τεχνολογία. Προσφέρει μεγάλη ελευθερία στους designer και δυνατότητες που το HTML/CSS δεν μπορεί. Μπορεί να γίνει πολύ πιο όμορφο και εντυπωσιακό, καθώς δεν έχει περιορισμούς στη χρήση fonts για παράδειγμα. Μια εφαρμογή ή ιστοσελίδα μπορεί να πετύχει άμεση αλληλεπίδραση με το χρήστη. Το πιο απλό παράδειγμα είναι ένα Flash Game. Τολμώ να χαρακτηρίσω το Flash σαν μια παρεξηγημένη τεχνολογία μιας και έχει γίνει θύμα της κακής χρήσης και εφαρμογής από developer και designer.

Ποια είναι τα αρνητικά στοιχεία του Flash τα οποία πολλές φορές προκύπτουν και από την κακή του χρήση;

  1. Αρχικά απαιτεί plugin για τη λειτουργία του, το οποίο δεν είναι προεγκατεστημένο στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα.
  2. Είναι αρκετά πιο δύσκολο να γίνουν τροποποιήσεις πάνω σε ένα Flash Site σε σχέση με ένα HTML/CSS. Συνεπώς σε βάθος χρόνου κοστίζει περισσότερο χρόνο και χρήμα.
  3. Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο SEO ακόμα και αν έχουν γίνει βήματα σε αυτόν τον τομέα.
  4. Είναι αποδεδειγμένα πιο αργό και πάσχει σοβαρά σε θέματα usability και accessibility.
  5. Δεν ακολουθεί τα Web Standards
  6. Δεν επιτρέπει να κάνουμε Bookmark μια σελίδα
  7. Μπορούμε να αρχίσουμε να μεγαλώνουμε τη λίστα λέγοντας ότι δεν υποστηρίζεται από Screen Readers και ότι δεν υποστηρίζει φιλική εκτύπωση .

Για όλα τα παραπάνω αρνητικά, πολλοί δημιουργούν διάφορες πατέντες για τα ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Θα προτιμούσα να αφήσω χώρο για να αναφέρετε στα σχόλια και άλλα αρνητικά και θετικά που έχετε συναντήσει στο δρόμο σας. Επίσης θέλω να σας θυμίσω το εξαιρετικό άρθρο του Γιάννη για το θέμα "Web design και Flash: δύο ασύμβατοι κόσμοι".

Ο Αυτονόητος Προβληματισμός

Πως θα ήταν το Youtube χωρίς τον Flash Player; Πως θα ήταν το Google αν ήταν φτιαγμένο εξολοκλήρου με Flash;

Μια Κλασική Περίπτωση

Το Flash είναι μια λύση όπως είναι τα HTML, CSS, PHP, ASP και τα λοιπά. Μερικές τεχνολογίες μπορούν να συνδυαστούν και άλλες όχι. Το Flash μπορεί να συνεργαστεί με όλα και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Όταν ξεκινάω να φτιάξω ένα Project εξετάζω τις λύσεις για να κάνω την καλύτερη επιλογή.

Πελάτες μου συχνά μου ζητάνε Flash για την ιστοσελίδα ενός εστιατορίου ή μιας σελίδας η οποία πρέπει να έχει πολύ στυλ. Συνήθως μαζεύουν καμιά δεκάρα από σελίδες που θαυμάζουν, συνήθως οι περισσότερες είναι Flash και μου λένε να τους κάνω κάτι παρόμοιο. Αυτοί οι άνθρωποι όμως είναι επιχειρηματίες, άσχετοι με το διαδίκτυο, με Intenet explorer 6 εγκατεστημένο στο laptop τους και με διάθεση να εντυπωσιάσουν και να προσελκύσουν πιθανούς διαδικτυακούς επισκέπτες.

Η πρώτη ερώτηση που τους κάνω είναι αν επιθυμούν να μπορούν να ανανεώνουν μόνοι τους τη σελίδα. Όταν η απάντηση είναι ναι, αρχίζει το παιχνίδι. Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η τρέλα του Flash κοστίζει x 5 όταν προσπαθεί να γίνει HTML/CSS, και να συνεργαστεί με PHP για να γίνει CMS. Και μακάρι η χασούρα να ήταν μόνο τα χρήματα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Συμπέρασμα δικό μου

Το Flash είναι καταπληκτικό για ορισμένες εφαρμογές, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο σκοπό και λειτουργία όπως είναι το kuler το οποίο απευθύνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων (γραφίστες/web-designers κλπ.) και αποτελεί διαμάντι. Ακόμα και το kuler όμως χρησιμοποιεί HTML/CSS για ότι είναι εκτός της εφαρμογής (about, privacy policy, delicious button).

Θεωρώ τις περισσότερες φορές κακή την επιλογή της δημιουργία μιας σελίδας εξολοκλήρου σε Flash. Το Flash το χρησιμοποιώ και το προτείνω κυρίως για την παραγωγή εφαρμογών που τρέχουν μέσα σε HTML/CSS σελίδες και δεν μπορούν να επιτευχθούν με HTML/CSS και Javascript.

Την επόμενη φορά θα ασχοληθώ με το Flash, το Web 2.0 και τα Social Media.