The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

The Wow Factor in Web Design

26 Jun 2009 by klou

Αν είστε για λίγο καιρό e-περιηγητής, πιθανόν να έχετε ήδη κατατάξει στο μυαλό σας ( ενσυνείδητα ή μη ) κάποια standards επιφανειών εργασίας για κάθε είδους ιστοσελίδας. Έχετε ξεχωρίσει πως είναι για παράδειγμα ένα ενημερωτικό portal, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή ένα blog.

Αν είστε για αρκετό καιρό Surfer, πέρα από την κατηγοριοποίηση με βάση το είδος της ιστοσελίδας, πιθανόν να έχετε δημιουργήσει και μια υποκατηγορία χρηστικότητας των ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε και όταν ανακαλύπτετε μια νέα, αυτόματα γίνεται μια σύγκριση που περιλαμβάνει την αίσθηση, την ευκολία πλοήγησης και χρήσης, την αμεσότητα και φυσικά, η καλύτερη ιστοσελίδα έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την επιλογή σας (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο στοιχείο κάθε ιστοσελίδας, είναι το περιεχόμενο της, όσο δύσκολο, απροσπέλαστο και άσχημα μας προσφέρεται).

Ο έμπειρος χρήστης του web μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερους διαχωρισμούς. Είναι ικανός να ξεχωρίσει συνειδητά μια Outdated σελίδα από μια μοντέρνα. Χωρίς απαραίτητα να ξέρει ορολογίες, αντιλαμβάνεται τις κάθε web trends της εποχής, γιατί έχουν περάσει όλες από τα μάτια του τα προηγούμενα χρόνια και χρησιμοποιώντας Online tools, διαδικτυακές εφαρμογές και συμμετέχοντας ενεργά σε κοινωνικά δίκτυα, forums και blogs, έχει δημιουργήσει - πάντα υποκειμενικά σύμφωνα με το προσωπικό του γούστο - ένα πρότυπο ηλεκτρονικής ομορφιάς.

Άσχετα σε ποιο επίπεδο ανήκετε (αλλά μάλλον, για να διαβάζετε αυτό το άρθρο ανήκετε σε μια από τις 2 τελευταίες κατηγορίες :)), είτε χρησιμοποιείτε το web για δουλειά ή ψυχαγωγία, η καθημερινή σας ενασχόληση μαζί του είναι γεμάτη συμβιβασμούς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όμορφο το αγαπημένο μας portal (π.χ. in.gr ) ή το κατάστημα από όπου συνήθως προμηθευόμαστε τα ηλεκτρονικά μας τζινγκλιτζάγκαλα ( eshop.gr ). Μερικές φορές μάλιστα, το μενού πλοήγησης είναι τόσο μικρό, που για να επιλέξεις κάτι, πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγεθυντικό φακό, πραγματικό όμως, γιατί αν χρησιμοποιείστε την επιλογή "Alt και +", λόγω της παλιάς σχεδίασης με Πίνακες, η ιστοσελίδα θα σπάσει και τα στοιχεία της θα εμφανιστούν σαν τα Orks που πρωταγωνιστούν στο Lord of the Rings.

Κατά τη διαδικασία επανασχεδιασμού ενός διαδικτυακού τόπου, ανάλογα το είδος και τον στόχο της ιστοσελίδας, συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα ιδανικό user interface που συνδυάζει την ευχρηστία και feeling και που τελικώς θα μπορέσει να προσφέρει στο χρήστη-επισκέπτη-εν δυνάμει πελάτη, μια ιδανική επιφάνεια εργασίας την οποία και θα χρησιμοποιήσει. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, όταν ο σχεδιασμός αφορά ένα αντικείμενο όπως οι κοινότητες και τα κοινωνικά δίκτυα, που εκεί δεν αναφερόμαστε απλά στη "χρήση", αλλά την υιοθέτηση της επιφάνειας αυτής από τους χρήστες.

Ο "Wow Factor" στο web design, είναι εκείνο το στοιχείο ή συνδυασμός στοιχείων σε μια ιστοσελίδα, που την καθιστά στα μάτια των χρηστών της κάτι παραπάνω από ιδανική. Την κάνει μοναδική και να βγαίνει ένα βήμα εμπρός από τις υπόλοιπες, με διαφορά. Τα θετικά της τελευταίας πρότασης θεωρώ ότι είναι απολύτως κατανοητά. Ισχυροποίηση του Brand της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, αίσθηση κυριαρχίας ανάμεσα στον ανταγωνισμό, εμπιστοσύνη, θαυμασμός και συνεπώς, πιστότητα είναι μερικά από τα θετικά συναισθήματα στα οποία ο "wow factor" βοηθά από την πλευρά του να δημιουργηθούν.

Συνήθως, τον εντοπίζουμε σε σχεδιαστικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αλλά και σε ολόκληρες διαδικασίες ενεργειών σε μια ιστοσελίδα.

Κρίνοντας από την εμπειρία μου στα Ελληνικά websites, ένα website ξεχωρίζει όταν απλά είναι ιδανικό και σπάνια συναντάμε σε Ελληνικά websites, τον "Wow Factor". Αυτό κατά τη γνώμη μου συμβαίνει αφενός επειδή η Ελληνική αγορά δεν αποτελείται από πολλούς έμπειρους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να έχουν απόλυτη επίγνωση των θετικών αποτελεσμάτων του "wow factor" και να τον επιζητήσουν και αφετέρου γιατί οι Ελληνικές εταιρίες ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου, σπάνια διαθέτουν τη δυναμική που χρειάζεται για να τον δημιουργήσουν μέσα σε ένα εύλογο, κερδοφόρο για αυτούς, χρονικό διάστημα.

Λυπάμαι που το παραδέχομαι (αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα, σκληρή και αμείλικτη:p), αλλά κι εγώ ανήκω μέσα σε αυτούς που λόγω πίεσης ή λόγω άλλων - πάντα σε σχέση με το συγκεκριμένο project - περιορισμών, κάποιες φορές δεν μπορώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, ώστε να βγει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Χωρίς να αναλύσω περισσότερο τον λόγο για τον οποίο όλοι κρύβουμε έναν μικρό καλλιτέχνη μέσα μας, θα πω απλώς ότι όταν εμπλέκονται πολλοί καλλιτέχνες σε ένα project, η χημεία που απαιτείται για να βγει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα συναντιέται σπάνια. Έτσι, ο "wow Factor" είναι κάτι που συναντάται περισσότερες φορές σε προσωπικά Projects ταλαντούχων ανθρώπων ή ομάδων. Έργα που γίνονται χωρίς ( τόσο ) πίεση και άγχος.

"Wow Factor" στην πράξη.

1. youlove.us

uloveus

Η αρχική σελίδα είναι πανέμορφη. Σχεδιαστικά πετυχαίνει το σκοπό της επικοινωνώντας αποτελεσματικά τις σημαντικότερες υπηρεσίες της εταιρίας και με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης που θα ενδιαφερθεί να επικοινωνήσει άμεσα. Πετυχαίνει δηλαδή το σκοπό της, to the bone!

Ο wow factor εντοπίζεται στο πανέμορφο scrolling background, στο επάνω ( header ) και κάτω ( footer ) μέρος της. Αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο στοιχείο, η σελίδα θα εξακολουθούσε να ήταν ένα ιδανικό παράδειγμα προς μίμηση. Τώρα που υπάρχει, απλώς wow :)

2. webdesignerwall.com

wdw

Καταπληκτικά illustrations, floral design, λεπτομέρεια στο παραμικρό στοιχείο της σελίδας, handwritten & grunge τεχνοτροπία, κι όμως όλα αυτά συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο, που καταφέρνουν με ένα μαγικό τρόπο να σερβίρουν το περιεχόμενο της σελίδας ξεκούραστα. Δεν αξίζει ένα "wow"; Πάμε, όλοι μαζί :p

3. yokaboo.com

yokaboo

Το κοιτάζω για 10 δευτερόλεπτα, κλείνω τα μάτια μου, τα ξανα ανοίγω και καταλαβαίνω το λόγο της επιτυχίας της ιστοσελίδας, τουλάχιστον στην επικοινωνία. Από αριστερά προς τα δεξιά, "τι μπορώ να κάνω εδώ;", "το έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι, είναι δηλαδή αξιόπιστο;", "Πως μπορώ να ξεκινήσω;".

3 άμεσες ενέργειες, ένα απλό μενού, κάποια features της εφαρμογής και διάφορα screenshots από δημιουργίες χρηστών είναι αρκετά για να επικοινωνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, τι κάνει, αν το κάνει καλά και πως μπορεί κανείς να ξεκινήσει σε αυτή την ιστοσελίδα, εύκολα!

Το ιδανικό δίνει τη θέση του στο "wow", όταν βλέπουμε και τη φανταστική σύνθεση στο πάνω μέρος της σελίδας, με συνδυασμό φωτογραφίας και γραφικών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το yokaboo.com, είναι Ελληνική προσπάθεια!

4. ma.tt

matt

Τι κι αν το περιεχόμενο μας σερβίρεται σε μικροσκοπικά γραμματάκια, το προσωπικό blog/website του Founder της automattic και Wordpress, τα σπάει.

Συνδυάζοντας γραφιστικές τεχνοτροπίες, illustrations, 3d, Φωτορεαλισμό σε μια μόνο grunge style, ιστοσελίδα, το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό.

Ο wow factor είναι παντού :D

5. webz.gr

Θα αφήσω μόνοι σας να βρείτε το "εκπληκτικό" στοιχείο του webz. Ακόμα;! Μα τα guest Posts του klou φυσικά! ( τρομάρα μου ) :p

Δεν έχει επίλογο.

Κι αυτό που ακολουθεί τι είναι;

Μας αρέσει ο wow factor, τον αγαπάμε, αλλά μόνο αφού πρώτα έχουμε δημιουργήσει ένα ιδανικό User Interface το οποίο ανταποκρίνεται στους στόχους του.

Άρα δεν θα πρέπει να είναι ο τελικός μας στόχος, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επενδύσει τον κατάλληλο χρόνο, το κατάλληλο budget, στους κατάλληλους ανθρώπους.

Όταν έχουμε περιορισμένο κάτι από τα 3, τότε μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στο αποτέλεσμα που περιμένουμε να δούμε, στοχεύοντας περισσότερο στο αποτέλεσμα, παρά στον εντυπωσιασμό.