The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Πνευματικά Δικαιώματα και Διαδίκτυο

18 Nov 2007 by lexx

Ένας αναγνώστης μου έστειλε ένα email για να με ρωτήσει πως θα προστατέψει το περιεχόμενο του blog του. Αντιμετωπίζει τελευταία ένα πρόβλημα με ένα site που συστηματικά του αντιγράφει το περιεχόμενο. Οφείλω να πω ότι η γνώση μου για το θέμα δεν έφτανε πολύ βαθιά. Όμως αποφάσισα να διαβάζω επί των πνευματικών δικαιωμάτων. Στο παρακάτω θέμα θα παρουσιάσω μια συνολική εικόνα που δημιούργησα από το διάβασμα που έκανα, θα προτείνω κάποιες λύσεις, θα παρουσιάσω έναν προβληματισμό και θα δώσω χρήσιμα link για παραπάνω διάβασμα.

Στοιχεία

Βάση της νομοθεσίας όταν ένα έργο είναι μοναδικό και αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας τότε αυτομάτως κατοχυρώνεται στον δημιουργό. Όταν πρόκειται για επέκταση μια υπάρχουσας δουλειάς ή όταν το έργο βασίζεται πάνω σε ένα άλλο τότε τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Στην περίπτωση του webz για παράδειγμα τα περισσότερα κείμενα είναι απόψεις και γραπτά του δημιουργού οπότε θεωρούνται μοναδικά και αυτομάτως έχω εγώ τα δικαιώματα. Αν όμως για παράδειγμα σε ένα τραγούδι χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι ενός άλλου τραγουδιού τότε θα πρέπει να πάρω αρχικά άδεια και στη συνέχεια να κατοχυρώσω την δική μου εκδοχή.

Η κατοχύρωση ενός blog ισχύει είτε αναγράφεται το copyright πάνω στο blog είτε όχι. Στην ουσία η λέξη copyright είναι ένας τρόπος να προειδοποιήσεις. Αυτό το λέω γιατί μια λύση που πριν λίγες μέρες επισημοποιήθηκε και στην Ελλάδα είναι το Creative Commons. Στην ουσία αυτό σου δίνει ένα template το οποίο προειδοποιεί για την άδεια του έργου σου. Δίνει πληροφορίες για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο σου.

Προβληματισμός

Ο προβληματισμός μου είναι πως μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι κάτοχος ενός κειμένου από τη στιγμή που η ημερομηνία μπορεί να ρυθμιστεί. Αν για παράδειγμα πάω εγώ σε ένα blog κάνω copy-paste ένα κείμενο και στη συνέχεια αλλάξω την ημερομηνία και βάλω παλαιότερη από αυτή του πρωτότυπου τότε πως καταλαβαίνουμε ποιος το έγραψε πρώτος.

Αντιμετώπιση

Επειδή κανένας δεν θέλει να μπλέκει με δικαστήρια και δικηγόρους για μένα η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική στην περίπτωση ενός blog. Μου έτυχε πριν από λίγο καιρό ένα τούρκικο site να μου κλέψει αυτούσιο ένα theme που είχα φτιάξει για μια κοινότητα. Τι έκανα;

  • 1. Έψαξα τους υπεύθυνους του site πρώτα μέσα από την σελίδα και από όπου αλλού μπορούσα να αντλήσω πληροφορίες (google, whois κλπ).
  • 2. Έστειλα ένα email, ψύχραιμα γραμμένο, που τους παρουσίασα σε ποια άδεια ανήκει το υλικό που έκλεψαν και ότι είναι πολύ λογικό να μην είχαν γνώση του θέματος. Τους έγραψα ότι είμαι σίγουρος πως τώρα που ξέρουν ότι θα αφαιρέσουν το theme και τους έδωσα τις τιμές πώλησης σε περίπτωση που θέλουν να το αγοράσουν.
  • 3. Αφού με έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους έστειλα και ένα δεύτερο email που τους ανακοίνωνα τις κυρώσεις σε περίπτωση που δεν κάνουν κάτι για το θέμα και δίνοντας τους κάποια "εκφοβιστικά" link :)
  • 4. Συνέχισαν να μην συγκινούνται και τότε ετοίμασα ένα κείμενο με την όλη ιστορία και το δημοσίευσα σε communities σχετικά, επίσης έγινα μέλος στο site τους και διαλάλησα στα μέλη τους την κατάσταση.
  • 5. Όλα τα παραπάνω έγιναν με μεγάλη ψυχραιμία, χωρίς μεγάλες κουβέντες και κατηγορίες. Παρουσιάζοντας την κατάσταση ως έχει. Γιατί καμιά φορά όταν φωνάζεις υπερβολικά χάνεις το δίκιο σου.

Αποτελέσματα

Δέχθηκαν κατακραυγή από πολλά μέλη διάφορων κοινοτήτων αλλά και από την δικά τους. Απέσυραν εννοείται το theme. Και μέσα από όλη αυτή την κατάσταση αυτό το theme πήρε πολύ δημοσιότητα και έγινε το best-seller μας μιας και δεκάδες άνθρωποι θέλησαν να το αγοράσουν.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι πολλές φορές όταν κάτι είναι καθαρό και original δεν φοβάται την αντιγραφή. Αν γίνουν καλοί χειρισμοί μπορείς να βγεις ωφελημένος από τέτοιες καταστάσεις. Αυτό δεν είναι κανόνας βέβαια, θέλει προσοχή γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όλες όμως χρειάζονται μια φιλοσοφία ψυχραιμίας.