The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Mozilla Labs: Επιστροφή στο Command-line?

12 Jun 2009 by lexx

Ήδη με χαρά έχω παρατηρήσει ότι πολλά blog έχουν γράψει για το Ubiquity. Πρόκειται για ένα νέο πειραματικό firefox add-on το οποίο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να γράφει απλές εντολές και να πραγματοποιεί διάφορα μαγικά κόλπα. Από το να μετατρέψεις μια πρόταση σε lowercase από uppercase μέχρι να δεις τον καιρό, να ψάξεις το Amazon ή να κάνεις bookmark στο delicious. Επίσης οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν καινούργιες εντολές και να τις μοιράζονται.

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το ENSO θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερη οικειότητα γιατί αν δεν κάνω λάθος η Mozilla, έχει προσλάβει τους τύπους για να κάνουν διάφορα. Το url bar του Firefox, που κάνει live αναζήτηση στο history, πρέπει να είναι επίσης έργο των Humanized.

Είμαι fan του command-line, καθώς στην πρώτη επαφή μου με τους υπολογιστές ήταν το μόνο που υπήρχε. Τότε για μένα ήταν το Dos, τώρα μπορεί είναι το ENSO, το terminal στα Ubuntu ή οτιδήποτε άλλο. Το command-line ενώ σε έναν νέο χρήστη μπορεί να φανεί πολύ δύσκολο, σε κάποιον πιο έμπειρο μπορεί να εξοικονομήσει πάρα πολύ χρόνο.

Από τη μέχρι τώρα προσωπική μου σχέση με το Ubiquity δεν μπορώ να πω ότι έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος, όπως δεν είχα μείνει με το ENSO. Παρόλα αυτά το χρησιμοποιώ ακόμα και το στηρίζω για βλέπω κάτι εκεί που μου αρέσει. Μπορώ να το περιγράψω σαν τον "εξανθρωπισμό" του command-line. Δηλαδή με απλή γλώσσα, και όχι με αυστηρές εντολές, να μπορείς να πραγματοποιήσεις όλες τις λειτουργίες που επιθυμείς. Ακόμα δεν είμαστε εκεί αλλά είμαστε κοντά.

Σας θυμίζει κάτι από Semantic web αυτή η σκέψη; Είναι λογικό. Απέχει πολύ ακόμα αλλά μπορεί νομίζω να θεωρηθεί ως ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα. Σήμερα για τους πιο geeks, αύριο ίσως για όλους.

Αυτή τη στιγμή μπορώ να ζητήσω πράγματα με πολύ απλή γλώσσα. Με κοινή λογική, σχεδόν με αυθορμητισμό και να πάρω απάντηση:

  • weather athens
  • wikipedia cli in greek
  • email Τι ώρα θα πιούμε καφέ; to [email protected]

Όμως δεν μπορώ να του πω:

  • last headline from webz.gr
  • bookmark with diigo or install it
  • athens weather

Πιθανώς σε λίγο καιρό να μπορώ όμως, και πολλά περισσότερα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις βλέπουμε ότι η αναζήτηση και οι εντολές έρχονται πιο κοντά. Ένα παράδειγμά είναι το WolframAlpha.com, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αναζήτησης και υπολογισμού δεδομένων. Με μια βάση που θα ζήλευε και το Google. Παρεμπιπτόντως μπορείτε και μέσω Ubiquity να αναζητήσετε στο WolframAlpha.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που έρχονται στο νου μου. Γυρίζουμε πίσω στο command-line. Δημιουργούμε εντολές που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει. Πλέον θα συζητάμε με το PC μας και το Graphical UI θα είναι μόνο όταν δεν έχουμε όρεξη για κουβέντα. Σε μεγάλη ανάπτυξη βρίσκονται και οι τεχνολογίες φωνητικών εντολών. Όμως εκεί υπάρχουν κάποιοι φυσικοί περιορισμοί. Είναι πολύ πιο κουραστικό να μιλάς από το να γράφεις για τους περισσότερους ανθρώπους γιατί απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Όμως αναπτύσσοντας έξυπνα commands βοηθάμε ταυτοχρόνως πολλές τεχνολογίες.

Αυτό που παρατηρώ προς το παρόν είναι ότι ο απλός χρήστης δεν θα μπορέσει εύκολα να μεταβεί από το graphical UI στο Command line όσο sophisticated και αν είναι αυτό. Γιατί τα 10 κλικ φαντάζουν ακόμα πιο απλά από τα 5 πληκτρολογήματα.

Διαβάστε και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο cosmix.org σχετικό με το θέμα.