The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Lulu.com - Χρησιμοποιώντας μια self-publishing υπηρεσία

06 May 2008 by lexx

Ήθελα να τυπώσω ένα ιδιωτικό βιβλίο για προσωπικούς λόγους. Ήθελα να το κάνω γρήγορα και από τον υπολογιστή μου. Θυμήθηκα το lulu.com. Μια self-publishing υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε και να πουλήσετε βιβλία, ημερολόγια, cd, dvd κλπ. χωρίς να σας αποδεχθεί κάποιος εκδότης.

Πολλοί μπορούν να θεωρήσουν ότι αυτές οι εκδόσεις δεν είναι το ίδιο με το να πας σε έναν εκδοτικό οίκο αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε ISBN και το lulu.com να διαθέσει τα προϊόντα σας στα βιβλιοπωλεία (Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι στην ελληνική αγορά).

Η Διαδικασία έκδοσης και η προσωπική μου εμπειρία

Η διαδικασία ήταν απλή και διασκεδαστική

  1. Τα έκανα όλα στο Word. Τυπογραφία, εικονογράφηση, την διάταξη του βιβλίου, την σελιδοποίηση κλπ.
  2. Διάλεξα σκληρό εξώφυλλο(hardcover) για το βιβλίο μου. Ανάλογα το είδος την έκδοσης πρέπει και το αντίστοιχο word document να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις σε διαστάσεις και formatting.
  3. Ετοίμασα το word αρχείο μου και προχώρησα στο site. Όρισα τις παραμέτρους της έκδοσης μου. Τίτλο, συγγραφέα, άλλα στοιχεία, ISBN, αν θα είναι private, αν όχι υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί τιμή πώλησης κλπ.
  4. Ανέβασα το word αρχείο. Αν είναι σωστά φτιαγμένο γίνεται PDF και προχωράς στο επόμενο βήμα. Εμένα δεν το δεχόταν. Είχε link για live chat. Μίλησα με έναν πολύ εξυπηρετικό τύπο, με βοήθησε, το ανέβασα!!
  5. Μετά είναι το εξώφυλλο. Μπορείς να ανεβάσεις το δικό σου, να επιλέξεις ένα δικό τους template ή να το αναθέσεις εξ ολοκλήρου σε αυτούς. Έβαλα το δικό μου.
  6. Ολοκληρώθηκε το βιβλίο. το παράγγειλα και μετά από 2 βδομάδες ήταν στο σπίτι μου. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, η ποιότητα επίσης. Καλύτερο απ όσο το φανταζόμουν και μου βγήκε πολύ οικονομικά! Επίσης δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με τα ελληνικά.

Τα + και τα - του Lulu.com

Η ίδια η εταιρία λέει ότι σκοπός της είναι:

"to have a million authors selling 100 copies each, rather than 100 authors selling a million copies each."

Στην ουσία στόχος τους δεν είναι να έχουν top selling συγγραφείς, όχι ότι θα μπορούσαν αν ήθελαν αλλά ανθρώπους που θέλουν να εκδώσουν κάτι που θα αγοράσει η οικογένεια και οι φίλοι τους, ή και ένα κοινό περιορισμένο.

Αν όμως κάποιος ήθελε να εκδώσει κάτι επαγγελματικά με μεγαλύτερες βλέψεις το lulu.com δεν είναι η επιλογή. Το κόστος παραγωγής είναι αρκετά χαμηλό αλλά δεν συγκρίνεται με κάτι που θα πάει για μαζική παραγωγή όπως είναι λογικό.

Επίσης σε θέματα marketing πάσχει. Μιας και από την στιγμή που είναι αυτο-έκδοση δεν υπάρχει κάποιο κύρος.

Πως βγάζει λεφτά;

Το lulu δεν χρεώνει το uploading του βιβλίου. Είναι εντελώς δωρεάν. Από εκεί και πέρα βγάζει χρήματα από τις extra υπηρεσίες που προσφέρει όπως η σχεδίαση του εξώφυλλου, το ISBN number κλπ. Επίσης προφανώς θα βγάζει και λεφτά από την παραγωγική διαδικασία, την εκτύπωση.

Το σχετικό άρθρο της Wikipedia είναι πολύ κατατοπιστικό σε θέματα άδειας και φορολογίας γύρω από το lulu.

Διάλεξα να μείνει private το βιβλίο μου και έτσι δεν έχω προσωπική εμπειρία από τις δυνατότητες που προσφέρονται στις πωλήσεις και την προώθηση. Αν τύχει και πουλήσω κάτι μέσω του lulu θα σας πω. Ξέρω πάντως ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που έχουν εκδώσει κάτι από εκεί. Αν μας διαβάζει κάποιος ας γράψει την προσωπική του εμπειρία.