The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Οι χαρές και τα δεινά της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής

01 Jul 2010 by PanosJee

Οι παρακάτω απόψεις απηχούν αυστήρα τις σκέψεις του συγγραφέα και ότι του webz.gr.
Σημείωση: Το άρθρο αναφέρεται κατά κύριο λόγο στους developers

Ασχολούμαι με το διαδίκτυο επαγγελματικά τα τελευταία 4 χρόνια είτε μέσω εταιριών είτε σαν freelancer είτε σαν μέλος startup, αυτήν την περίοδο βρίσκομαι στο SocialCaddy και θα σας το αναλύσω ξεχωριστά σε άλλο post. Πρόσφατα με τους συνεργάτες μου βρεθήκαμε στη φάση αναζήτησης ατόμων για την ανάπτυξη και σχεδίαση εφαρμογών και θα ήθελα να μοιραστώ μερικές απο τις εμπειρίες μου.

Κατ' αρχήν δε μπορώ να πω ότι πάμε περίφημα. Πέρα από λαμπρές εξαιρέσεις και ο κλάδος της Πληροφορικής ακολουθεί το βάλτο στον οποίο βρίσκεται η χώρα. Πολλοί απόφοιτοι, βαριεστημένοι που σπούδασαν κάτι που δεν αγαπάνε αυτό που κάνουν και πολλοί δε, είναι αυτό που αποκαλώ με μια δόση σνομπισμού "τεχνοβλάχοι"

Τεχνοβλάχοι

Τι εννοώ με αυτόν τον όρο; Γνώρισα πολλούς developers που νιώθουν ότι είναι rock stars, όταν τους γνώρισα από που ενημερώνεστε ή  διαβάζετε τις τελευταίες εξελίξεις για την τεχνολογία που χρησιμοποιείτε μου είπαν απλά: "Δεν ενημερώνομαι". Τραγικό! Δυστυχώς οι περισσότεροι αρκούνται να ναι πρώτοι στο χωριό παρά δεύτεροι στην πόλη. Ένα site με custom php, πήρα τα λεφτά που πήρε ο πελάτης από το ΕΣΠΑ και όλα καλά. Δυστυχώς με αυτά τα μυαλά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σα χώρα. Πέρα από την έλλειψη ενημέρωσης και πραγματικών ικανοτήτων οι περισσότεροι δε κρύβονται πίσω από εταιρίες φαντάσματα ή δεν έχουν κανένα τρόπο έκδοσης αποδείξεων. Βέβαια δε μπορώ να φταίνε οι ίδιοι αφού το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατεία και η φορολογία είναι δυσβάστακτα αλλά με τακτικές όπου τρίτος κόβει την απόδειξει και πρέπει ο πελάτης να πληρώσει τον φόρο υπερ του τρίτου είναι απλά τραγικές.

Και φυσικά μέσα σε όλο αυτό το buzz περί startups έχουμε και τους wannabes που μιλάνε συνεχώς για τεχνολογία, έχουν τα blοgs που κάνουν αναδημοσιεύσεις και διαρκώς γκρινιάζουν και μιλάνε για epic fail όταν δε μπορούν να κάνουν ένα twit. 

Ένα άλλο λυπηρό φαινόμενο είναι ότι στην Ελλάδα ο killer συνδυασμός είναι κάποια HTML,CSS skills ένα CMS και τέλος. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τους περιορισμούς του συνδυασμού και δε μπορούν να πάνε τις δουλειές του ένα βήμα πέρα από τα content sites. Βέβαια αν κάνεις κυρίως design είναι μια χαρά ο συνδυασμός και δεν έχω καμία ένσταση. 

Η έλλειψη όμως κατανόησης και ανάπτυξης τεχνολίας μας κρατάει πίσω από την ανάπτυξη πραγματικών εφαρμογών. Δείτε πόσοι λίγοι ξέρουν και χρησιμοποιούν το GitHub. Μη χρήση του GitHub στις μέρες είναι σα να ζεις στο 2000 την εποχή των χύμα php αρχείων και tables και του geocities. Και δεν είναι μόνο αυτό, έχω συναντήσει λίγους έλληνες σε mailing lists ή σε sites όπως το stackoverflow, reddit κλπ.

Επίσης πολλοί από τους επίδοξους freelancers και super stars νομίζουν ότι πάνε σχολείο και θα ξεγαλάσουν τη δασκάλα. Δεν είχα internet, είναι η γιαγιά μου στο νοσοκομείο, είχα πολλά ραντεβού, έπεσε ένας server. Το δε χειρότερο είναι όταν πρόκειται να κλείσεις μια δουλειά να απαντάς μετά από 3-4 μέρες. Ακόμα και οι rock stars της EnvyLabs δεν θα διανοούταν να έχουν τέτοιο customer support. Τι να πει κανείς;

Ubergeeks

Φυσικά υπάρχει και μια άλλη μερίδα εξαιρετικά ικανών προγραμματιστών. Λιγότεροι τον αριθμό αλλά θα δυσκολευτείτε να τους βρείτε. Μπορεί να βρίσκονται στην Ελλάδα και να γράφουν patches για τον πυρήνα του Linux αλλά πάσχουν από αγοραφοβία. Πολλές φορές διαλέγουν να ταμπουρώνονται μέσα στα μέτρια μας ακαδημαικά ιδρύματα γράφοντας τα papers ενός δήθεν καθηγηταρά. Δυστυχώς η μη εξωστρέφεια τους τους κάνει να χάνουν λαμπρές ευκαιρίες.

Ελληνικές "Μεγάλες" Εταιρίες

Κι άλλο αλάτι στην πληγή! Πού να αρχίσω και πού να τελειώσω; Δυστυχώς δεν κυριαρχούν ούτε καν οι μέτριοι. Δε ξέρω αν φταίει η στρεβλότητα της ελληνικής οικονομίας ή κυριαρχία των "κονέ" ή του εύκολου χρήματος αλλά τα παραδοτέα που βλέπουμε από τις μεγάλες ελληνικές εταιρίες είναι αποκαρδιοτικά. Να μιλήσουμε για την αθλιότητα των έργων που αναλάμβανουν για το δημόσιο και φυσικά το κόστος τους; Το πώς γίνεται το project management που όλα γίνονται τις τελευταίες 5 μέρες πριν την παράδοση; Να ρίξουμε μια ματία στα CV που ζητάνε; Καμία μοντέρνα τεχνολόγια αφού κανείς δεν κάνει τίποτα καινοτομικό ή μάλλον κανένας manager δεν έχει επαφή με την τεχνολογία. Αλήθεια πόσες αγγελίες είδατε για  Ruby On Rails, Android, Erlang, Node.js, HTML5 κλπ;

Ελληνικές "Μεσαίες" Εταιρίες

Αναζητείται προγραμματιστής με γνώσεις PHP, MySQL, javascript, Flash, ActionScript, Photoshop, Linux και Microsoft Office. Αν δεν μπορείτε να δείτε το λάθος λυπάμαι. Θυμάμαι μάλιστα σε μια εταιρεία που ήθελαν να δουλεύω με 700 ευρώ και μπλοκάκι αν μπορούμε να κάνουμε το Joomla να φαίνεται σαν δικό τους πακέτο.

Ελλείψη εξωστρέφειας

Δε μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη χωρίς marketing και ισχυρή κοινότητα. Συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου εδώ που δεν έχω φτιάξει ένα τίμιο προσωπικό site και χωρίς να έχω ανεβάσει καμία νέα δουλειά εδώ και 2 χρόνια σχεδόν. Ξέρω πολλούς developers με δυνατά portfolios που δεν έχουν δικτυακή παρουσία που όχι μόνο να αναδεικνύουν τη δουλειά τους αλλά και θα επιδεικνύουν τις γνώσεις τους και ακόμα καλύτερα αυτό να γίνει στα αγγλικά. Αλήθεια σε πόσα blogs ξένων developers πέφτουμε όταν ψάχνουμε λύσεις σε προβλήματα και εντυπωσιαζόμαστε από τις γνώσεις και τις δουλειές τους; Αλήθεια πόσο συνάλλαγμα θα ερχόνταν στη χώρα αν είμασταν 50-60 developers που το κάναμε αυτό;

Κοινότητες

Πέρασα το προηγούμενο καλοκαίρι στη Silicon Valley όπου πήγαινα τουλάχιστον μια φορά σε ένα meetup. Τα meetups πιστεύω είναι υπεύθυνα για την τρομακτική επιτυχία της περιοχής. Οταν μαζεύονται οι ενδιαφερόμενοι και μοιράζονται τεχνογωσία και εμπειρίες τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά. Δυστυχώς όμως δε γίνονται και τόσα πολλά αλλά υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις.

The bright side

Ας πάμε λίγο αντίστροφα. Κοινότητες υπάρχουν μερικές που είναι πραγματικά θαυμαστές. Μια από αυτές είναι η TasPython, μια παρέα pythonistas από την Πάτρα που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Φυσικά δε μπορεί να λείπει το dotnetzone.gr που είναι ιδιαίτερα δυνατό. Εξωστρέφεια; Υπάρχουν μερικοί εξαιρετικοί και σιγά σιγά γίνονται γνωστοί και στο εξωτερικό. Παραδείγματα ο Γιώργος Μοσχοβίτης, η Λία Βέρου, ο Παναγιώτης Σιάτρας. Μεσαίες εταιρίες; Κάτι γίνεται γνωστοί και μη εξαιρεταίοι Niobium Labs, VisionMobile, Wadja, MobileFX, Skroutz, Rento, Transifex και λοιπά που έχουμε δει στο OpenCoffee. Για μεγαλύτερες ένα καλό παράδειγμα είναι η Velti. Όσο για freelancers υπάρχουν μερικοί εξαιρετικοί που συχνά αφήνουν σχόλια σε αυτό το blog ;-) αλλά δυστυχώς δεν είναι πολλοί και συνήθως είναι designers :) Πρέπει αν γίνουν περισσότεροι για να ανέβει το επίπεδο αλλά και να σχηματιστούν οι επόμενες πετυχημένες startups που θα ενδεχομένως θα φέρουν και ανάπτυξη στη χώρα. Βέβαια μην ονειρεύεστε ότι στην Ελλάδα θα φτιαχτεί το επόμενο YouTube, Facebook αλλά θα αυτά θα σας τα αναλύσω σε άλλο ποστ και γιατί ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τέτοια scale businesses στην Ελλάδα αλλά ας φροντίσουμε να πουλήσουμε τα πορτοκάλια και τις ελιές μας πρώτα!

Αναμένω τα flames σας!