The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Guest Post: Internet TV, Miro vs Joost

20 Nov 2007 by lexx

Καλωσορίζω τον Βαγγέλη Λιάσκα από το Vidcast.gr ο οποίος με το παρακάτω άρθρο θα πραγματοποιήσει το πρώτο guest post στο webz.gr

democracy_entry_1.jpgΜετά την ακμή του Internet Radio, πλέον είμαστε στην περίοδο που το ενδιαφέρον μονοπωλεί η Internet TV. Σε αντίθεση με το ραδιόφωνο όμως στην περίπτωση της εικόνας έχουμε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, από τις κοινότητες με videos όπως το YouTube, Metacafe κτλ, μέχρι rich desktop clients όπως το Miro και το Joost. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με μία σύγκριση των desktop clients καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον όρο Τηλεόραση.

Μερικά λόγια για τις δύο εφαρμογές

Το Miro μέχρι το καλοκαίρι ήταν γνωστό ως Democracy player και είναι μια προσπάθεια ανοικτού κώδικα που χρηματοδοτείται μερικώς από δωρεές και από το Participatory Culture Foundation. Το Joost από την άλλη είναι πνευματικό παιδί του εκπληκτικού διδύμου Niclas Zennstrom και Janus Friis, δημιουργών του Skype και του Kazaa και πρόκειται για εμπορικό προϊόν (διατίθεται δωρεάν). Δεν αναφέρομαι στο iTunes καθώς έχει μακράν τους περισσότερους χρήστες και είναι γνωστό σαν music player. Αν δεν έτυχε να το δοκιμάσετε ποτέ πάντως θα έλεγα πως είναι ίδιας φιλοσοφίας με το Miro και τα περισσότερα στοιχεία του τελευταίου ισχύουν και για το iTunes, κάποια στον υπερθετικό βαθμό, άλλα σε μικρότερο.

Γιατί θα προτιμούσα το Miro

Το Miro είναι μια εκπληκτική εφαρμογή, που φαίνεται πως έχει ωριμάσει αρκετά. Βασικό πλεονέκτημα του είναι η δυνατότητα να συγκεντρώσει όλες μας τις πηγές video μέσα του, δυνατότητα πληθωρική που του κερδίζει τον όρο Internet TV:

 • Κατεβάζει και οργανώνει όσα κανάλια (video podcasts) θέλουμε.
 • Έχει ενσωματωμένη αναζήτηση στο YouTube και όλες τις παρόμοιες υπηρεσίες, ενώ κατεβάζει και τα video αυτά για να τα βλέπω όποτε θέλουμε.
 • Παίζει όλα τα codecs και αν οργανώνει όλα μας τα video σε μια searchable library. Έτσι δεν χρειάζομαι κανένα άλλο video player.
 • Είναι bittorrent client και έτσι μπορούμε να κατεβάζουμε τις αγαπημένες μας σειρές και να τις βλέπουμε και αυτές, χωρίς κόπο.

Το Miro δεν είναι ανοικτό μόνο ως προς τον κώδικά του, η νοοτροπία αυτή βρίσκετε σε όλες του τις εκφάνσεις, κάτι που λείπει πολύ από το Joost:

 • Πέρα από τα κανάλια που φιλοξενούνται, μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε RSS με video enclosures, πρακτικά δλδ οποιονδήποτε ανεβάζει συχνά videos (π.χ. youtube users)
 • Δεν χρησιμοποιείται πουθενά DRM, έχουμε έτσι τον απόλυτο έλεγχο στο περιεχόμενο που κατεβάζουμε.
 • Τo Miro είναι ανοικτό σε όλους τους δημιουργούς, δεν υπογράφει συμβόλαια ούτε τους δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί κατά την γνώμη μου τον εγκυρότερο οδηγό δημιουργίας δικτυακού τηλεοπτικού περιεχομένου, βοηθώντας έτσι νέους δημιουργούς.

Τέλος το Miro χαρακτηρίζεται και από μεγαλύτερη ποικιλία, περισσότερες επιλογές για εμάς δηλαδή:

 • Έχει πάρα πολλά High Definition κανάλια, οι αναλύσεις αυτές είναι ως και τριπλάσιες της VGA που χρησιμοποιεί το Joost.
 • Έχει περίπου 2700 κανάλια, από τα οποία τα 300 δεν είναι από ανεξάρτητους δημιουργούς, πχ. BBC, Discovery Channel, National Geographic κτλ
 • Σε αντίθεση με το Joost, όλα τα κανάλια είναι παντού διαθέσιμα, ενώ δυστυχώς στην Ελλάδα δεν επιτρέπει το Joost πολλά κανάλια.
 • Μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε social bookmark ένα video (digg, reddit κτλ) μέσα από το ίδιο το Miro !

Αν θέλετε να δείτε μια παρουσίαση του Miro (και του iTunes) καθώς και κάποια tips για τη χρήση τους, μπορείτε να πάτε στο 2ο Επεισόδιο του Vidcast.gr.

Γιατί θα προτιμούσα το Joost

To Joost αν και είναι ακόμα σε beta, είναι ήδη σταθερότατο αν και η πρώτη "κανονική" έκδοση αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα. Έχω την εντύπωση ότι το Joost είναι πιο κοντά στον όρο τηλεόραση με την κλασσική έννοια του όρου, καθώς μεταξύ άλλων:

 • Σε κάθε επιλογή και χρήση της εφαρμογής, είναι εμφανής η λεπτομερής και επαγγελματική δουλειά, ο μεγάλος αριθμός προγραμματιστών βοηθά σε αυτό
 • Μπορεί να έχει λιγότερα κανάλια αλλά έχουν κλειστεί συμφωνίες με γνωστά αμερικανικά δίκτυα που αλλιώς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε
 • Επειδή το Joost επιλέγει τους παραγωγούς, έχει μερικές εκπληκτικές εκπομπές, ενώ καλύπτονται ομοιόμορφα οι διάφορες κατηγορίες, στο Miro μπορεί να υπάρουν και 500 κανάλια μόνο για τεχνολογικά νέα
 • Οι marketers του Joost έχουν καλύψει με το καλύτερο τρόπο, δημοφιλής κατηγορίες των χρηστών internet όπως το Anime.

Πέρα όμως από την επαγγελματική και πιο mainstream νοοτροπία του Joost, τα καταφέρνει να ανταγωνιστεί το Miro χάρη στην ύπαρξη των παρακάτω χαρακτηριστικών:

 • Έχει και αυτό επιλογές για social bookmarking αλλά περιορίζονται ανάμεσα στους χρήστες της εφαρμογής.
 • Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κανάλι ανά πάσα στιγμή κάνοντας drag n drop video στην ανάλογη μπάρα.
 • Μπορεί να υπολείπεται αρκετά σε ποιότητα εικόνας, αλλά επειδή κάνει streaming τα videos, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να κατέβουν για να τα δούμε.
 • Έχει ήδη περισσότερους χρήστες, χάρη στο marketing που κάνει κυρίως, παρ' όλα αυτά όμως από μόνο του δείχνει μια τάση.

Έχω αρκετούς μήνες που τεστάρω το Joost και μπορώ να πω ότι δεν βρήκα κάτι που να με έκανε να το μετανιώσω. Αξίζει να αναφέρω πάντως ότι το συγκεκριμένο δίδυμο έχει παρελθόν στο να πουλά δημιουργίες του και στην συνέχεια αυτές να παύουν να είναι 100% δωρεάν.

Και ο νικητής είναι...

Για εμένα το Miro αλλά έχει σημασία; Προσωπικά έχω μια προτίμηση στο Miro καθώς μπορώ από μια εφαρμογή να βλέπω όλα μου τα video, να το έχω και στα τρία μηχανήματα μου (Ubuntu, Mac, Windows) και τέλος έχω συναισθηματικό δέσιμο με την εφαρμογή που με έβαλε στον κόσμο των video podcasts, και μου άρεσε τόσο ώστε ξεκίνησα το δικό μου. Σημασία έχει για εσάς ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά, αλλά αν δεν μπορέσετε να καταλήξετε σε ένα, γιατί όχι χρησιμοποιήστε και τα δύο. Τέλος και αφού ευχαριστήσω των lexx που μου έδωσε την δυνατότητα να σας μιλήσω σήμερα, θα ήθελα πολύ να μάθω γιατί θα επιλέγατε εσείς κάποιο από τα δύο.