The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Γιατί η Ελλάδα δε θα γίνει Silicon Valley και γιατί να γίνει άλλωστε;

12 Sep 2010 by PanosJee

Επιτρέψτε μου την πολυλογία ύστερα από μια μικρή περίοδο εργασίας στην περιοχή το καλοκαίρι του 2009.

Πολύ συχνά στο ελληνικό διαδίκτυο πολλοί ορέγονται η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε μια άλλη Silicon Valley με φανταστικές startups που θα κατέκλυζαν τον κόσμο αφού άλλωστε οι περισσότερες ιδέες είναι δωρεάν και φαίνονται απλό. Σιγά, ένα site με video, και εγώ το είχα σκεφτεί και ήταν και εύκολο στην υλοποίηση και κάπως έτσι ακούμε μερικές εκφράσεις του τύπου να είχαμε φτιάξει το YouTube και το Twitter στην Ελλάδα.

Θα σας κάνω μια ερώτηση, πόσα services που χρησιμοποιούνται έχουν βάση κάπου πέρα από τη Silicon Valley; Και δε μιλάω για μερικά μικρότερα productivity tools αλλά για τα κορυφαία. Ξέρετε του επιπέδου Google, Ebay, Amazon (έχει πολλά γραφεία εκεί αν και δεν είναιη βάση της), Yahoo, Facebook, Twitter, GitHub, YouTube, Vimeo και φυσικά πολλά μικρότερα και αγαπημένα reddit, digg, flickr, delicious.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για consumer web και όχι  enterprise software όπως Oracle και όχι για hardware που βέβαια και αυτοί εκεί βρίσκονται. Για να δούμε όμως ποιες είναι οι αγεφύρωτες διαφορές που δεν έχουν εφαρμογή μόνο για την Ελλάδα αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
  • Παράδοση. Ξεκινάω με αυτόν τον παράγοντα γιατί είναι δύσκολο να τον αποκτήσει κάποιο άλλο μέρος. Στην κοιλάδα καινοτομούν εδώ και 4 δεκαετίες. Είναι στο αίμα τους και όποιος μετακομίζει εκεί πάει για αυτόν τον σκοπό κάτι σας τους παλιούς χρυσοθήρες
  • Εκπαίδευση. Έχοντας δύο από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων και έχοντας αναπτύξει εξαιρετική άμιλλα η ύπαρξη τους είναι καταλύτης.
  • Κλίμακα. Δε θα ασχοληθώ τόσο με χρήματα που επενδύονται και το ώριμο Venture Capital αυτό άλλωστε είναι προφανές και χιλιοειπωμένο Κλίμακα εννοώ κατά κύριο λόγο ότι τα προϊόντα της περιοχής απευθύνονται πρωτίστως σε μια μεγάλη και γλωσσικά και πολιτισμικά ομοιογενή χώρα. Συνεπώς ένα απλό site για εύρεση κατοικίας δεν απευθύνεται σε 3-4 εκατομμύρια χρήστες με internet αλλά σε 300. Πώς θα μπορούσε το εξαιρετικό rento.gr να καλύψει την Ισπανία και τη Φιλανδία;
  • Μεταναστευτική πολιτική. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στην Κοιλάδα δεν έχουν γεννηθεί κοντά σε αυτήν. Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Αμερικανούς για να δουλέψουν σε μερικές από τις κορυφαίες εταιρίες ή να ιδρύσουν την δικιά τους σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό αλλά και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πέρα όμως από τους Αμερικάνους υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από όλη την υφήλιο. Έλληνες, Ίνδοι, Κινέζοι, Νεπαλέζοι, Αιγύπτοι, Γάλλοι συμβιώνουν σε ένα περιβάλλον που η καταγωγή, το χρώμα και η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο (όσο τουλάχιστον παράγεις και δεν απομακρύνεσαι και πάρα πολύ από την περιοχή :) ). Αν θέλαμε και στην Ελλάδα να ήμασταν τόσο πρωτοπόροι να είστε σίγουροι ότι δεν θα έφθαναν οι ντόπιοι και πέρα από Ευρωπαίους θα χρειαζόμασταν συνεχώς μεταγγίσεις. Σκεφτείτε τώρα τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Θα γίνουμε Silicon Valley, ε;
  • Κοινότητες. Με τόσο μεγάλο αριθμό επιστημόνων, επιχειρηματιών οι κοινότητες που αναπτύσσονται είναι απλά μοναδικές. Κάθε βδομάδα θα υπάρχουν αρκετές συναντήσεις για παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών, ιδεών που από μόνες τους είναι ικανές για να αποκτήσεις ότι σου χρειάζεται: γνώσεις, γνωριμίες, κίνητρα. Εδώ ακόμα και οι συναντήσεις του ελληνικού group Ruby γίνονται μετά δυσκολίας (δεν κατηγορώ κανέναν :) )
  • Προοδευτικότητα, περιέργεια. Δεν διαχωρίζω τους δύο αυτούς όρους καθότι είναι αλληλένδετοι πιστεύω. Σκεφτείτε ότι είστε στο  San Francisco και λανσάρεται το νέο σας mobile app που δεν θα αλλάξει τον κόσμο αλλά έχει ένα coolness factor. Εκεί πολλοί θα το δοκιμάσουν μόνο γιατί είναι κάτι νέο, είτε γιατί είναι περίεργοι, είτε ψάχνουν ιδέες, είτε να δουν την υλοποίηση. Και δε μιλάμε για geeks 15-25 ετών αλλά για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σκεφτείτε στην Ελλάδα πόσοι πραγματικά είναι power users που θα αποτελέσουν τη κρίσιμη μάζα για τον προΪον σας. Ναι σίγουρα μπορείτε να κάνετε global launch αλλά είναι πάντα πιο δύσκολο. Επίσης συνδυάστε με τους opinion leaders του consumer web κόσμου που βρίσκονται. Σίγουρα ένα mention από τον Scobble είναι καλύτερο για την δημοσιότητα σας από οποιουδήποτε από εμάς. Δε σας κρύβω βέβαια ότι πρόκειται για μια κλίκα. Δυστυχώς τα ανθρώπινα δίκτυα είναι πρωτίστως τοπικά και σίγουρα εμπιστεύεσαι πιο πολύ κάποιον που ήταν συμφοιτητής σου,  που δουλεύατε μαζί, που τον βλέπεις στα meetups παρά κάποιον που σου έστειλε email από μια χρεοκοπημένη χώρα της Μεσογείου.Δηλαδή τα πράγματα είναι τραγικά;

Δε θα το έλεγα. Γενικά σα λαός πάντα είχαμε τη μανία να θεωρούμε τη Δύση σαν πρότυπο άσχετα αν βολευόμασταν στο βαλκανικό επαρχιωτισμό μας. Δε χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες δηλώσεις του τύπου θα γίνουμε Silicon Valley της Ευρώπης, της Ν.Α Ευρώπης, των Βαλκανίων και λοιπά. Πέρα του ότι είναι κλισέ και τον ίδιο τίτλο διεκδικούν πολλοί, το τραίνο το χάσαμε άσχετα αν έχουμε το κλίμα της Καλιφόρνιας. Μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα που θα βελτιώσουν την εξωστρέφεια και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας χωρίς να είναι κολοσσοί και να παράγουν υπεραξίες μαμούθ. Ας θέσουμε σαν στόχο να φτιαχτούν θέσεις εργασίας σε δημιουργικές δουλειές. Τι χρειάζεται; Φυσικά βελτίωση του επιχειρηματικού πλαισίου γιατί ο πιτσιρικάς τελειόφοιτος με την καινοτόμα πτυχιακή θα τρομάξει να στήσει μια Ε.Π.Ε. ή θα πάει στην Αγγλία ή θα κάνει διδακτορικό ή θα πουλάει PC στο Πλαίσιο.

Όπως είχε γράψει ο φίλος Νίκος η "καινοτομία δε χρειάζεται να είναι εντυπωσιακή". Μην επιχειρήσετε να φτιάξετε το νέο Facebook για Έλληνες, είναι τόσο εδραιωμένο που δεν έχετε καμία ελπίδα, φτιάξτε ένα καλό εργαλείο για αυτό όπως προσπαθούμε να κάνουμε στο SocialCaddy (invitatation code: sc2010). Έχετε δει το API του Facebook; Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για analytics tools για marketeers. Φτιάξτε ένα mac application σαν το Sequel Pro (για MySQL) αλλά για μία από τις ανερχόμενες βάσεις όπως MongoDB, CouchDB. Φτιάξτε ένα καλό client για το LinkedIn σαν το Tweetie, το ΑΡΙ του είναι σχετικά φρέσκο. Εδώ καιρό βλέπουμε την υποδειγματική προσπάθεια του Γεράσιμου για ένα boutique Wordpress theme που είμαι σίγουρος ότι θα αποδόσει. Άλλο παράδειγμα η δουλειά που κάνουν στην JoomlaWorks με τα plugins για το δημοφιλες Joomla.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους λίγους δυνατούς μας τομείς και να παρέχουμε κάθετες λύσεις για τον τουρισμό ή την ναυτιλία. Γιατί όχι να φτιάχναμε το booking.com για ξενώνες και πολύ μικρά ξενοδοχεία όπως είναι η πλειονότητα στη χώρα μας.

Οι πιο αναγκαίες συνθήκες παρόλαυτα είναι η όρεξη και το ταλέντο. Αμελώ προς το παρόν το κεφάλαιο καθότι μικρές προσπάθεις συνήθως θέλουν δουλειά και χρόνο που μπορεί να γίνει άνετα στα τελειώματα του Πανεπιστήμιου. Πολλοί αποφοιτούν στα πέντε χρόνια. Γιατί όχι στα 4, ή 4.5 και ο χρόνος που θα μείνει να επενδυθεί σε μια τέτοια προσπάθεια έστω και με μια part time δουλειά για να βγουν τα έξοδα. Γιάτι όχι μια χρηματοδότηση από το OpenFund;


Σε γενικές γραμμές θέλω να καταλήξω ότι στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να αγγίξουμε τα μεγέθη της Silicon Valley, ίσως ούτε καν κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης να μπορεί. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε ένα ενεργό οικοσύστημα από μικρότερες προσπάθειες που ως πρώτο στόχο θα έχουν την εξωστρέφεια και τη δημιουργία έστω και λίγων θέσεων εργασίας. Αν φτιαχτεί αυτό το οικοσύστημα να θυμάστε πάντα πώς η συνεργεία είναι μεγαλύτερη του αθροίσματος ;-).

Στις αρχές Οκτώβρη στο Γκάζι γίνεται η έκθεση Athens Digital Week, ας βρεθούμε εκεί και να ανταλλάξουμε απόψεις και γνώσεις πάνω στις αγαπημένες μας τεχνολογίες. Η ομάδα των χρηστών Ruby θα είναι εκεί, περισσότερα σύντομα.