The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Ελληνικό web και monetization

09 Apr 2008 by PanosJee

cube

Ναι ξέρω δεν έβαλα ελληνική λέξη στο monetization αλλά είναι de facto όρος που χρησιμοποιούμε για να πούμε ότι θα βγάλουμε χρήματα από την κίνηση, την επισκεψιμότητα της σελίδας μας. Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς αυτό γίνεται και μπορούμε να τους βρούμε μια σύνοψη στο εξαιρετικό ποστ του Νίκου "Πώς βγάζουμε λεφτά στο Internet".

Από το ελληνικό web δεν περιμένουμε κάποια τρελή καινοτομία, συνήθως αντιγράφουμε αυτά που θα δούμε πρώτα έξω και σπάνια κάνουμε κάτι ξεχωριστό όπως το πετυχημένο Likno όπου ο ιδρυτής Άρης Φιλοκώστας είχε την ιδέα μέσω ενός παραθυρικού προγραμμάτος να δημιουργείς όμορφα και εύχρηστα DHTML menus. Κυρίως παρατηρούμε μια ατέλειωτη σειρά από social networks, social bookmarks, blog engines. Είναι η πιο εύκολη λύση μιας και τα εργαλεία του Web 2.0 επιτρέπουν την πολύ εύκολη παραγωγή τους αλλά είναι και της μόδας. Δε γνωρίζω αν αρκετοί από τους δημιουργούς ελπίζαν σε οικονομικά ωφέλη αλλά νομίζω ότι η έλλειψη business model είναι εμφανέστατη. Η αγορά είναι κατεκερματισμένη και δε μπορεί να πείσει τους διαφημιστές. Τα νούμερα της Ελλάδας και ειδικά των συνδεδεμένων είναι πολύ μικρά για να μπούμε να έχουμε 7-8 social bookmarking sites. Ειδικότερα πολλοί λίγοι έχουν ξεκινήσει από niche markets έτσι ώστε να μπορούν να επεκταθούν αφού πρώτα κατακτήσουν τις αγορές αυτές.

Tέτοια παράδειγμα που θεωρώ πετυχημένα είναι το Zuni που στράφηκε αποκλειστικά στους φοιτητές. Θα πείτε υπάρχει Facebook, Hi5 και τόσα άλλα αλλά αυτή είναι η δύναμη της niche αγοράς. Αντίστοιχο παράδειγμα υπάρχει στη Γερμανία με το StudiVZ. Στον ίδιο κλάδο πετυχημένο κρίνεται και το Ζοο με ιδαίτερη σχεδιάση και προβολή σε mainstream media. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το site αστρολογικών προβλέψεων Stardome δεν είναι μια εταιρία έντασης γνώσης αλλά ένα ξεχωριστό content σε συνδυασμό με καλό σχεδιασμό φαίνεται να αποδίδει σε διαφημίσεις. Μια άλλη τελεύταια μόδα είναι τα ηλεκτρονικά πρακτορία ταξιδιών. Πάλι βλέπω μια υπέρμετρη διασπορά νέων προσπαθειών και πραγματικά θα ήθελα να ξέρω πόσοι τα καταφέρνουν, εγώ θα σταθώ σε κάποιους από τους πρωτοπόρους που γνωρίζω ότι τα πάνε καλά το Pame Diakopes. Ελπιδοφόρο φαίνεται και το Me, στημένο καλά και φαίνεται να υπάρχει και το ρευστό που να υποστηρίζει.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πετυχημένα παραδείγματα και ελπίζω να είναι περισσότερα από όσα νομίζω αλλά είναι κρίμα να βλέπω καλές προσπάθειες να μην περπατάνε γιατί οι developers και ιδρυτές νόμιζαν ότι τεχνολογικά καλό θα πάει καλά στην αγορά. Προσωπικά αν είχα αρκετό ρευστό (ίσως να μη χρειάζεται και τόσο) θα προχωρούσα στην εξαγορά αρκετών social bookmark, social network υπηρεσιών. Δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για πολλούς από την στιγμή που δεν είναι ειδικευμένοι. Χρειαζόμαστε μερικούς ηγέτες για να στηρίξουν το ελληνικό web και να το παρασήρουν σε περαιτέρω ανάπτυξη. Εσείς τι λέτε;

ΥΓ, αντίστοιχος υπερκορεσμός σε επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες υπάρχει και στο εξωτερικό με τη διαφορά ότι αυτοί μπορεί να μαζέψουν και 6-7 εκ. $ και τελικά να μην αποδώσει ποτέ η επένδυση, βλέπετε αυτοί βρίσκονται στη Silicon Valley