The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Ελληνικοί Aggregator: Το Απόλυτο Post

29 Nov 2007 by lexx

Μπορεί να φαίνεται λίγο εκτός χρόνου το post αυτό αλλά θεωρώ ότι γίνεται στο καλύτερο timing. Αυτό γιατί έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και οι blogger -και οι αναγνώστες τους- έχουν κατασταλάξει. Γιατί έχω σχηματίσει πλέον τις απόψεις μου. Γιατί νιώθω ότι είμαστε σε μια κατάσταση όπου κάτι νέο πρέπει να γίνει.

Τι ήταν και τι είναι ο Aggregator (Συναθροιστής)

Ήταν το monitor. Το οποίο δεν ήταν απλά ένα λογισμικό αλλά μια κατάσταση. Μια περίοδος με λίγα ενεργά blog (σε σχέση με τώρα) όπου αρκούσε να μπεις εκεί για να πάρεις τις πληροφορίες που θέλεις και να ενημερωθείς. Υπήρχε ένα κλίμα κοινότητας. Γινόταν ένα "σημαντικό" γεγονός και είχαμε αντίλαλο.

Τώρα με τόσα blog που υπάρχουν και με 5 Aggregator που λίγο πολύ κάνουν όλοι το ίδιο πράγμα η χρηστικότητα τους (των aggregator) είναι μηδενική μιας και δεν προλαβαίνεις να δημιουργήσεις στο μυαλό σου μια εικόνα. Απλά πέφτουν συνέχεια νέα post. Οπότε κλείνεσαι στον προσωπικό σου feed reader και ηρεμείς.

Τι θέλω από έναν Aggregator

Θέλω να μπορώ να φιλτράρω(filter) για να ενημερωθώ για κάτι συγκεκριμένο, θέλω να μπορώ να αναζητήσω(search) κάτι, θέλω να μπορώ να εξερευνήσω(browse), θέλω να μου προτείνει(editor) κάποιος κάτι που δεν θα μπω στον κόπο μόνος μου να βρω. Θέλω ο χρόνος που θα περάσω μέσα σε έναν aggregator να είναι εποικοδομητικός και όχι ένας καταιγισμών θεμάτων που από τα οποία ελάχιστα με ενδιαφέρουν.

Πως θα γίνει αυτό

Τεχνικά είναι εφικτό, αυτό το ξέρω και λίγο πολύ τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν ήδη. Το θέμα είναι ότι δεν λειτουργούν αποδοτικά. Χρειάζεται έξυπνο κώδικας, δυνατοί server και χρηματοδότηση ίσως ή επένδυση(χρόνου κυρίως, δηλαδή και χρήματος)!

Συνοπτική παρουσίαση-κριτική των ελληνικών Aggregator

buzz.phigita.net:

phigita.jpg Google PR:4 Alexa: n/a Webz In Hits ((Τα Incoming Hits όπως τα παρουσιάζει το google analytics τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης σε καμιά περίπτωση, είναι όμως ένα μέτρο :P)) :15

Αν και δεν έχει πολλές δυνατότητες πάντα έτρεφα εκτίμηση γιατί έχει χαρακτήρα σαν site γενικότερα. Δεν δίνει πολλές δυνατότητες, είναι απλός aggregator. H αναζήτηση του είναι συμπαθής, χρήσιμη και έχει δυνατότητες αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει την λογική της. Την χρησιμοποιώ μεν αλλά δεν στηρίζομαι σε αυτή μόνο ποτέ. Νιώθω ότι είναι ελλιπής. Αυτό τον μήνα έλαβα μονάχα 15 hits! Κάτι σημαίνει αυτό. Επίσης το bot τους δεν είχε βρει το προσωπικό μου blog. Δεν βρήκα ακόμα τρόπο να το προσθέσω.

greekbloggers.com

greekbloggers.jpg Google PR:5 Alexa: n/a Webz In Hits:0

Το παραδέχομαι, ποτέ δεν μου γέμισε το μάτι. Χρησιμοποιεί το Gregarius, ένα λογισμικό του οποίου το development πρέπει να έχει σταματήσει από πέρσι. Το χρησιμοποιούσα παλιά στο webz αλλά το έβγαλα όταν έγινε ο χαμός με το monitor μιας και έχασε το νόημα του πλέον. Επίσης και το rss.blogz.gr το χρησιμοποιούσε. Στην περίπτωση μας του έχουν ξηλώσει την αναζήτηση, δεν έχει καμία δυνατότητα. Δεν μου έχει δώσει ούτε ένα hit! Κρίμα το PR...

blogspace.gr

blogspace.jpg Google PR:4 Alexa: n/a Webz In Hits:9

Πρόκειται για την φιλότιμη προσπάθεια της Magica. Στο παρελθόν ήταν στημένο πάνω στο lylina, ένα λογισμικό εξέλιξη του lilina το οποίο είχε δημιουργήσει αρχικά ο vrypan. Το lilina τελευταία ξανακινείται. Είχα παίξει στο παρελθόν με αυτό το λογισμικό και είναι αρκετά κακοφτιαγμένο (το lylina). Η Magica πάντως το έχει φέρει σε μια σχετικά καλή μορφή. Έχει και κάποιες κατηγορίες που δίνουν μια χρηστικότητα αλλά δεν βρήκα κάποιο search. Δεν μπορώ να πω ότι μου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο.

mpouligator.com

mpouligator.jpg Google PR:4 Alexa: 159.647 Webz In Hits:6

Για μένα ίσως ο καλύτερος aggregator. Πάρα πολλά φίλτρα, καλή αναζήτηση, πολύ υλικό, μεγάλο ιστορικό, ανάλυση των δεδομένων. Επίσης χρήσιμα στατιστικά, άχρηστα διασκεδαστικά στατιστικά και συγκρίσεις. Εξαιρετική δουλειά. Και πάλι το θέμα του aggregation δεν λύνεται απόλυτα.

sync.gr

syncgragg.jpg Google PR:4 Alexa: 39.979 Webz In Hits:75

Αν και ψήφισα mpouligator, το Sync για μένα είναι πολλά περισσότερα από aggregator. Είναι μια μεγάλη ιδέα που έχει κολλήσει λίγο. Είναι community, είναι εμφανισιακά πανέμορφο και είχε πιάσει το νόημα γενικά όταν πρωτοβγήκε. Όμως σαν μηχανή αναζήτησης blog δεν με βοηθάει. Ενώ έχουν γίνει φιλτραρίσματα και άλλοι διαχωρισμοί της ύλης, τελικά στην πράξη δεν αποδίδουν. Θεωρώ πως επειδή ακριβώς υπόσχεται πολλά σε αφήνει προς το παρόν με λίγα. Εύχομαι το χάσμα να καλυφθεί! Νομίζω ότι στο sync θα βρεθεί το φως. BTW γιατί δεν φορτώνει τελευταία;

Συμπεράσματα και λοιπές σκέψεις Φαίνεται και από τα In Hits ότι το μόνο αποδίδει είναι το Sync. Το mpouligator αν και δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς εικάζω ότι δεν έχει πολλή κίνηση ενώ θα του άξιζε. Και τα δύο αυτά έχουν μια μεγάλη διαφορά από τα άλλα. Είναι χρήσιμα. Κακά τα ψέμματα. Δεν θέλω να πληγώσω κανέναν αλλά τα άλλα προσφέρουν πολλά λιγότερα.

Υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες στην ελληνική μπλογκόσφαιρα για συμμάζεμα και αξιοποίηση όλης αυτής της ύλης που έχει μαζευτεί. Γιατί περί αυτού πρόκειται τελικά. Έχουμε καθημερινά εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες νέα κείμενα τα οποία νιώθω ότι δεν αξιοποιούνται σωστά.

Κάνω πολλές σκέψεις τελευταία για το θέμα γιατί θέλω να ετοιμάσω κάτι χρήσιμο. Προς το παρόν ακόμα φιλοσοφώ :p και κρίνω τους άλλους (χο χο). Παραθέτω παρακάτω έτσι για την ιστορία και 2 εικόνες.

webz_watcher.jpg Το webz watcher ένα χρόνο πριν :)
monitor_vrypan.gif Good old monitor

Update: Μετά από το σχόλιο του comzeradd θέλω να προσθέσω και το planet.hellug.gr για το οποίο δεν μπορώ να μιλήσω μιας και δεν το έχω ψάξει καθόλου. Φαίνεται όμως πολύ ενδιαφέρον. Στο μέλλον θα αναφερθώ αναλυτικότερα.