The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Ελληνικά Πανεπιστήμια στο Internet, back to reality - μέρος 3ο

17 Mar 2008 by lexx

Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος αυτής της θρυλικής σειράς. Αυτά τα δύο θεματάκια δημιούργησαν συζήτηση και εκτός διαδικτύου. Μου είπαν πολλοί ότι ίσως είμαι λίγο κακοπροαίρετος, ή ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει κίνητρο για να κάνει κάτι καλύτερο. Επίσης ότι πολλά τμήματα έχουν πολύ καλές σελίδες. Μια άλλη οπτική είναι ότι σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, υπάρχουν εξίσου άσχημα site.

Βέβαια όλα αυτά τελικά ξεκαθάρισαν από μόνα τους καθώς τα δύο post αυτοαμύνονταν :p. Τα είχα εφοδιάσει με ασπίδες και ήταν έτοιμα. Τα άρθρα μιλούσαν μόνο για τις κεντρικές σελίδες. Όντως υπάρχουν τμήματα με καλές σελίδες αλλά και με εξίσου κακές και το ανέφερα.

Τώρα σχετικά με το κίνητρο είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της δικής μου κριτικής και δεν θα επεκταθώ. Όσον αφορά πάντως τις άλλες χώρες, θεωρώ το επιχείρημα άτοπο. Δεν γράφω αυτά τα άρθρα σε στυλ "Κοιτάξτε πόσο πίσω είμαστε οι Έλληνες σε σχέση με τους άλλους" αλλά "Είμαι Έλληνας, αυτό που βλέπω δεν μου αρέσει".

Ένα απλό πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν τα πανεπιστήμια για αρχή είναι να δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να δηλώνουν μαθήματα μέσω internet. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περιμένω κάθε φορά σε μια ουρά που φτάνει μέχρι την Πατησίων. Αλλά ποιος ο λόγος να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα; Αφού μας περισσεύουν. Είναι δεκάδες τέτοια θέματα που θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζονται αν όχι να λειτουργούν.

Διάβαζα έναν κατάλογο του IKEA χθες και έλεγε ότι για να χαμηλώσουν το κόστος σε μια καρέκλα επινόησαν ένα σχέδιο χωρίς βίδες. Και όλοι ξέρουν πως οι τιμές είναι τόσο χαμηλές λόγω της διαδικασίας παραγωγής, μεταφοράς και πώλησης. Αλλά το πανεπιστήμιο δεν έχει ανάγκη από τέτοιες στρατηγικές. Είναι πιο large άτομο.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Οι αρετές του αγγίζουν αυτές του Καποδιστριακού. Η τελευταία ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ήταν το 2006 και μία που υπάρχει από πάνω έχει απλά δύο κάθετες παύλες: //. Μήπως ήθελαν να γράψουν τελεία και παύλα. Κλείσανε ή απλά θεωρούν ότι είναι πολύ μπανάλ πλέον να ανακοινώνεις τα νέα σου;

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Η αγαπητή σχολή μου. Την κρατούσα για το τέλος. Πέντε χρόνια που είμαι εκεί το site αυτό ποτέ δεν μου ήταν χρήσιμο. Ότι πληροφορία χρειαζόμουν την ανακτούσα από τα site των κομμάτων. Τα οποία είναι εξίσου άθλια αλλά τουλάχιστον χρηστικά. Αυτός είναι πολιτισμός. Ο φοιτητής να κρέμεται από τα site των κομμάτων. Νιώθω περήφανος για το ίδρυμα αυτό. Δεν θα γίνω βαρετός γι αυτό δεν θα μιλήσω για την προηγμένη τεχνολογία του site.

padeion.jpg

Πάντειο Πανεπιστήμιο Δεν σας κρύβω ότι αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω. Πέρα από το ότι τίποτα δεν λειτουργεί εκεί μέσα, αντί για το όνομα του πανεπιστημίου για τίτλο, το site λέει "IBM WebSphere Portal". Όταν το είδα έβαλα τα γέλια. Αυτό το γνωστό σε όλους portal έχει εκπληκτικές δυνατότητες. Όταν πατάς γυμναστήριο (gym) (είναι και πολύγλωσσο το τρελιάρικο το portal) σε πάει σε μια σελίδα με URI "http://194.177.218.4/gr/new/menu/gym/". Το εντυπωσιακό είναι ότι σε ανοίγει σε νέο tab και δεν σου δίνει link για να επιστρέψεις. Μένεις εκεί για πάντα, εγκλωβισμένος μέσα στο γυμναστήριο του πανεπιστημίου.