The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Drupal ή Wordpress

04 Mar 2009 by lexx

Έχω στήσει πολλά project σε Drupal και σε Wordpress. Οι περισσότερες δουλειές που έχω κάνει έχουν στηθεί σε ένα από τα δύο. Γιατί; Αυτό θα το δούμε παρακάτω. Έχω και με τις δύο πλατφόρμες στενή και πολύ καλή σχέση. Δεν είχαμε ποτέ σημαντικά προβλήματα αλλά όλοι ξέρουν πως κάποιο από τα δύο πρέπει να διαλέξω κάθε φορά. Στην πραγματικότητα αυτές οι δύο πλατφόρμες είναι πολύ διαφορετικές και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Όμως σε αυτό το κείμενο θέλω να γράψω κάποιες σκέψεις και για τα δύο.

Γιατί Wordpress και Drupal

Ας ξεκινήσω λοιπόν να εξηγήσω γιατί αυτά τα δύο λογισμικά αποτελούν τα βασικά μου όπλα. Θα γράψω τρεις λέξεις: Ανοιχτός Κώδικας (Open Source), Κοινότητα (Community), Όραμα (Vision). Ανοιχτός Κώδικας σημαίνει ότι είναι δωρεάν, τον χρησιμοποιώ όπως θέλω, τον πειράζω, τον επεκτείνω και μαθαίνω μελετώντας τον. Μεγάλη και ενεργή κοινότητα σημαίνει ότι κάποιος έχει το ίδιο πρόβλημα με σένα και 90% έχει πάρει απάντηση (support). Σημαίνει ότι θα βρεις plugins για το 70% των φαντασιώσεων σου, σημαίνει ότι θα προσφέρεις και εσύ τη γνώση σου και θα είσαι μέρος μιας προσπάθειας. Υπάρχουν εκατοντάδες ανοιχτά λογισμικά και καμιά δεκαριά με καλή κοινότητα. Όμως πιστεύω ότι το Wordpress και το Drupal ήρθαν για να μείνουν. Μοιράζομαι το όραμα τους και πιστεύω ότι θα ακολουθούν και θα υποστηρίζουν τις νέες τεχνολογίες και τα standard του αύριο.

Πότε να επιλέξω Wordpress και πότε Drupal

Ξεκινώντας πρέπει να τονίσω το πρώτο σημείο στο οποίο κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η επιλογή πλατφόρμας. Αυτό δεν είναι άλλο από την κοινότητα. Το Wordpress δυστυχώς δεν δίνει πολλές επιλογές στον απλό χρήστη και απ' ότι φαίνεται δεν σκοπεύει σύντομα να δώσει πολλά. Από την άλλη πλευρά με το Drupal μπορείς να φτιάξεις σχεδόν τα πάντα. Από Social Network μέχρι Wiki και Project Collaboration σύστημα. Είχα διαβάσει ένα σχόλιο σε μια συζήτηση για το Drupal το οποίο θεωρώ ότι δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τον χαρακτήρα του Drupal.

It is harder to get Drupal to do the easy stuff, but it is easier to get Drupal to do the hard stuff.

Για να το πω πιο απλά, αν κάπου μπορώ να πετύχω το αποτέλεσμα με Wordpress δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Για παράδειγμα ένα απλό Blog στήνεται σε Wordpres εκτός αν έχεις ψυχολογικά προβλήματα. Όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια εδώ. Αν το project μελλοντικά χρειάζεται επέκταση τότε υπάρχει περίπτωση το Wordpress να αποδειχθεί λίγο ή αλλιώς, να απαιτήσει πολύ custom development. Στην πραγματικότητα αυτά τα λογισμικά υπάρχουν για να μην ανακαλύπτουμε τον τροχό από την αρχή. Ταυτοχρόνως όμως πρέπει να κοιτάμε να μην μας εγκλωβίζουν. Σε επίπεδα administration το Wordpress είναι πολύ πιο απλό και εύχρηστο. Τα updates και τα installation των module γίνονται με ένα click. Αυτό κάνει τη συντήρηση παιχνιδάκι. Από την άλλη πλευρά το Drupal έχει ένα φοβιστικό και χαοτικό Admin Panel σύμφωνα με τους περισσότερους μη-ντρουπαλικούς. Επίσης, οι αναβαθμίσεις έχουν μείνει στο παραδοσιακό σύστημα που τα κάνεις όλα manual. To μόνο καλό είναι ότι έχεις πλήρη έλεγχο στην μορφοποίηση του.

Δουλεύοντας με μια Πλατφόρμα

Από την εμπειρία μου σας προτείνω να μελετήσετε πρώτα το API και τις δυνατότητες που προσφέρει το κάθε λογισμικό από το core. Μην αρχίσετε να βάζετε δεκάδες plugin γιατί έτσι εκτίθεται η πλατφόρμα και γίνεται πιο βαριά και λιγότερο ευέλικτη. Μην ξεχνάτε ότι όλα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Από την στιγμή που εγκαθιστάς ένα plugin διαθέτεις ένα διαφορετικό λογισμικό, έστω και λίγο. Το Management ενός Content Management System δεν είναι απλή υπόθεση. Οι δρόμοι για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι πολλοί. Η επιλογή του σωστού δρόμου απαιτεί εμπειρία και διορατικότητα. Όταν κάτι επιτυγχάνεται με πολύπλοκο τρόπο ή με πατέντες, τότε κάτι έχει γίνει λάθος. Γενικότερα όταν βασίζεσαι σε κάποιο Framework, CMS κλπ. είναι καλό να πηγαίνεις με τα νερά του και να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο λειτουργίας του. Image base on Epic Battle: Good versus Evil