The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Drupal 6 σε χαιρετώ, Drupal 7 δεν ξέρω αν με πείθεις.

18 Nov 2010 by lexx

Το drupal είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένο. Δεν υπήρξε κάτι μέχρι τώρα που να μην μπορέσω να κάνω στο drupal, ότι και αν μου ανέθεταν υπήρχε ο τρόπος να το φέρω σε πέρας.

Βέβαια ένα από τα πράγματα που μπερδεύει τους περισσότερους ανθρώπους με το drupal είναι ότι έχει πολύ συγκεκριμένο τρόπο να κάνεις τα πράγματα και την ίδια στιγμή σου δίνει πολλούς δρόμους για να τα πετύχεις. Για παράδειγμα μπορείς να εγκαθιστάς modules για κάθε λειτουργία που θες να πετύχεις ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το drupal σαν framework και να αναπτύξεις δικά σου module χρησιμοποιώντας το υπάρχον api περισσότερο.

Ωραία όλα αυτά αλλά γιατί μετά από 2 χρόνια σε drupal το αποχαιρετώ; Ναι, φεύγω. Γεια σου drupal. Περάσαμε καλά αλλά δεν μου κάνεις πια. Ας δούμε λίγο τους λόγους.

Πάρα πολύ βαρύ footprint με το καλημέρα

Καταναλώνει πάρα πολύ μνήμη, κάνει δεκάδες(καμιά φορά εκατοντάδες) queries και γενικώς είναι ένα πάρα πολύ σπάταλο σύστημα σε resources. Βέβαια υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Συμβαίνει επειδή προβλέπει για τα πάντα και δίνει απεριόριστες δυνατότητες. Το τίμημα έρχεται λοιπόν στα resources. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγεις και να μην μπορείς να το μαζέψεις. Έχω έρθει αντιμέτωπος με δεκάδες κακά implementations του drupal που έκανε τους ιδιοκτήτες του να τραβάνε τα μαλλιά τους.

Θα μου πει κάποιος χριστιανός ότι αν το στήσεις σωστά δεν θα έχει πρόβλημα. Και είναι αλήθεια. Όσα site έχω δημιουργήσει δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Όμως επειδή την είχα πατήσει ήδη και επειδή είχα το νου μου συνέχεια στην απόδοση. Και ότι και αν γινόταν το site σε καμιά περίπτωση δεν φύσαγε.

Κακό administration

Το κακό administration είναι ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα Ο developer καταλήγει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να διορθώσει τις φόρμες και τα μενού έτσι ώστε να βγάζουν κάποιο νόημα στον πελάτη. Γενικώς το drupal σε πολλά σημεία προσπαθώντας να σε εξυπηρετήσει τελικά σε περιορίζει και σου κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Και αναγκάζεσαι για να βγάλεις σωστή δουλειά να κάνεις rewrites και overrides.

Updates

Σε ότι αφορά το module management το drupal έχει την καλύτερη κοινότητα. Εξαιρετική οργάνωση, φιλοσοφία και συντονισμός αλλά για να κρατάς updated ένα site είναι pain in the ass. Ακόμα και από terminal που όλα γίνονται πιο γρήγορα, είναι υπερβαρετό.

Για να κλείνω με όλα αυτά, θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλάω για sections και λειτουργίες του drupal που είναι σωστά φτιαγμένες. Το μεγάλο μείον όμως που με κάνει να το αποχαιρετώ για την ώρα είναι ότι δεν έχει πλάκα το development στο drupal. Κάνει πάντα τη δουλειά, άλλες φορές καλά, άλλες βασανιστικά αλλά στο τέλος δεν είμαι ένας χαρούμενος developer. Και αυτό γιατί σπαταλάω περισσότερη ώρα να διορθώνω και να προσαρμόζω παρά να δημιουργώ.

Όμως το drupal δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη και η 7η έκδοσή του υπόσχεται ότι ξεπερνάει πολλά από τα παραπάνω προβλήματα. Ομολογώ ότι ακόμα δεν την έχω χρησιμοποιήσει πολύ, παρά μόνο κάποια beta το καλοκαίρι. Αυτά που περιμένουνε είναι βελτιώσεις στο usability, καλύτερο performance, ενοποίηση cck και views αν δεν κάνω λάθος και ευκολότερα updates. Πολλά από τα πράγματα που με ενοχλούν δηλαδή φαίνονται να διορθώνονται σε κάποιο βαθμό.

Μπορεί να αποχαιρετώ το drupal ως βασική πλατφόρμα που χρησιμοποιώ ως επαγγελματίας όμως το webz.gr θα παραμείνει σε drupal για να κρατάω την απαραίτητη επαφή με την εξέλιξη του.

Περιμένω τα σχόλια σας drupalάδες και μη.