The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

Δημόσια Δεδομένα και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στις ΗΠΑ

05 Nov 2009 by PanosJee

Αρχική ανάρτηση το www.publicdata.gr

Ισως πολλοί θυμάστε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα λίγο μετά την ορκωμοσία του είχε υποσχεθεί πώς όλα τα κυβερνητικά δεδομένα θα δημοσιεύονταν online με άμεσο στόχο τη διαφάνεια αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μόλις 5 μήνες αργότερα ανέβηκε στον αέρα το www.data.gov το οποίο δεν πρόκειται για κάποια εφαρμογή όπου κάποιος χρήστης μπορεί να αναζητήσει πληροφορία αλλά για έναν κατάλογο όπου διατίθεται μια πληθώρα δημοσίων δεδομένων σε μορφή που μπορεί να διαβάσει ενα υπολογιστής.

Το δημόσιο σαν πλατφόρμα

Πολλοί έχουμε διαπιστώσει πώς η επιτυχία κάποιον προϊόντων ή υπηρεσιών έχει βασιστεί στο πλήθος των διαθέσιμων εφαρμογών που υπάρχουν για το εν λόγω προϊόν. Μερικά παραδείγματα είναι το iPhone και το Facebook. Η επιτυχία τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ότι αυτά τα προϊόντα αποτελούν μια πλατφόρμα πάνω στην οποία developers χτίζουν τις δικές τους εφαρμογές πολλές από τις οποίες καταπλήσσουν τον κόσμο με τις λειτουργίες τους με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης ή της αφοσίωσης των εν λόγω προϊόντων.

Διαπιστώνοντας ότι το σημαντικότερο είναι η πλατφόρμα και η απελευθέρωση του developer η Αμερικάνικη Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο. Στο www.data.gov η κυβέρνηση δίνει τα στοιχεία και μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με την πολιτική που υπαγορεύεται. Για να τονώσει την δημιουργία τέτοιον εφαρμογών διοργανώθηκε και ένας διαγωνισμός με το όνομα Apps For America.

Εμπειρία από την αγορά

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η αμερικάνικη κυβέρνηση προσέτρεξε ξανά στη Silicon Valley και τα επιτεύγματα της και αναζήτησε έναν έμπειρο CIO που θα συντόνιζε και θα διοικούσε τις διαδικτυακές της εφαρμογές. Στη συνέχεια αποφάσισε να δανειστεί μια άλλη εμπορική επιτυχία, το cloud computing και ξεκίνησε τη δημιουργία cloud datacenters που θα φιλοξενήσουν το κύμα των εφαρμογών που επεξεργάζονται είτε προβάλλουν τα δημόσια δεδομένα, ήδη η προσπάθεια έχει αρχίσει να υλοποιείται στο www.apps.gov.

Ταυτότητα

Παρατηρώντας ότι όλο και πιο πολλές online υπηρεσίες δημιουργούνται και δεδομένου ότι είναι επίσημες αναπόφευκτο είναι να αναρωτηθούμε για την ταυτότητα των χρηστών που τις χρησιμοποιούν αλλά και πώς θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμες. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν επινοήθηκε ο τροχός ξανά αλλά υιοθετήθηκε το πρότυπο του OpenID αλλά προς το παρόν δε θα δημιουργηθεί μια κυβερνητική υπηρεσία που θα δρα ως OpenID provider αλλά θα χρησιμοποιούνται εταιρικά διαθέσιμες OpenID ταυτότητες όπως Google, Yahoo κλπ.

Όπως βλέπουμε η αμερικάνικη κυβέρνηση κάνει προσεχτικά και μεθοδικά βήματα προς την υιοθέτηση της απελευθέρωση και της χρήσης των δημοσίων δεδομένων και οι ίδιοι οι χρήστες να χτίσουν τις εφαρμογές που επιθυμούν δίνοντας τους όλα τα εφόδια όπως ταυτοποίηση χρηστών, φιλοξενία, διασύνδεση με τις υπηρεσίες για να το επιτύχουν. Βέβαια στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι αρκετά απλούστερα γιατί ήδη οι υπηρεσίες είναι πλήρως μηχανογραφημένες, υπάρχει μεγάλο πλήθος ταλέντων και ο πληθυσμός είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Οι επιπτώσεις από ένα boom στη δημιουργία κυβερνητικών εφαρμογών είναι παράπλευρες αφού έχει μόνο αυξάνουν τη συμμετοχή στην διακυβέρνηση, αυξάνουν τη διαφάνεια αλλά και θα δημιουργήσουν και μια τεράστια επαγγελματική ευκαιρία για πολλούς developers είτε εταιρίες να παρέχουν πραγματικά χρήσιμες υπηρεσίες στον πολίτη.

Και εδώ;

Ο λόγος που ποστάρω και εδώ αυτό το άρθρο είναι το χθεσινό video του ΓΑΠ να μιλάει για αυτό ακριβώς το θέμα, δηλαδή το δημόσιο σαν πλατφόρμα αλλά και η χθεσινή επιλογή του Σπινέλλη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν τελικά προχωρήσει η ιδέα τότε θα ανοίξει μια μεγάλη αγορά νέων υπηρεσιών που θα φτιάχνετε από τους πολίτες και μη ξεχνάμε ότι το όνομα Σπινέλλης είναι συνυφασμένο με το Open Source. Αναμένουμε τα APIs!