The King is dead! RIP 2006-2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα
Περισσότερα στο lexx.gr

3 Quotes Communities και 3 Φιλοσοφίες Σύνταξης

22 May 2008 by lexx

Είμαι λάτρης των Quotes/Quotations ή στα ελληνικά: χωρία, γνωμικά, αποφθέγματα ή όπως πολλοί λένε τα "είπαν...". Πάντα με εμπνέουν όταν τα διαβάζω. Σκέφτομαι τους σοφούς εξυπνάκηδες που που με 2 γραμμές σε κάνουν να σκεφτείς δοκίμια. Πολλά είπα όμως. Έψαξα να βρω κοινότητες για quotes έτσι ώστε να έχω ένα μέρος να σημειώνω τα αγαπημένα μου, να τα μοιράζομαι με άλλους κλπ. Τελικά δεν βρήκα αυτό που ήθελα ακριβώς αλλά θα εξηγηθώ στο τέλος του post.

Τα 3 site παρακάτω έχουν και 3 διαφορετικές φιλοσοφίες στον τρόπο που δέχονται περιεχόμενο. Σαν χρήστης τελικά δεν έμεινα ευχαριστημένος από κανένα.

Quotiki.com

Το Quotiki μου θυμίζει το Waikiki, το ξενοδοχείο στο επιτραπέζιο hotel. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή απλά δεν έχω φαντασία. Δεν είναι όμως ξενοδοχείο, είναι μια κοινότητα για Quotes. Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν στην βάση quotes, να κάνουν bookmark και να ψηφίσουν (thumbs up/down).

Ο κάθε χρήστης έχει μια σελίδα προφίλ όπου φαίνονται τα αγαπημένα του quote. Η βάση που έχει από πίσω δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά είναι ικανοποιητική. Όταν κάνεις submit ένα quote αυτό περνάει από κάποιον συντάκτη πριν προβληθεί. Αυτοί υπόσχονται ότι η διαδικασία αυτή παίρνει λίγα λεπτά. Εγώ ακόμα περιμένω το Quote μου να δημοσιευτεί. Από την μια πλευρά αυτό είναι καλό για την αξιοπιστία του περιεχομένου του site αλλά θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο και θα τους το προτείνω. Θα μπορούσαν να αφήνουν τον χρήστη να ποστάρει και να βλέπει να δικά του quote για να δημιουργεί ανενόχλητος την προσωπική του συλλογή και όποτε αυτοί θυμηθούν, να το ελέγξουν. Τώρα δεν φαίνεται καν ότι έστειλα κάτι.

Το site προσφέρει και εργαλεία για να δείχνεται quotes στο blog σας και άλλα τέτοια χαριτωμένα που προσωπικά απεχθάνομαι γιατί απλά γεμίζουν την sidebar περιττές πληροφορίες. Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι το Podcast το οποίο κάνουν και συζητάνε quotes μέσα από την σελίδα τους. Δεν το έχω ακούσει αλλά μπαίνω στον πειρασμό.

Quotationsbook.com

To QuotationsBook έχω την αίσθηση ότι διαθέτει μεγαλύτερη βάση από το προηγούμενο. Έκανα λογαριασμό και εκεί. Αφού έφαγα τον κόσμο να βρω πως ανεβάζω quotes, διάβασα σε κάποιο σημείο της σελίδας ότι όλα τα quotes ανεβαίνουν από την συντακτική ομάδα. Ο χρήστης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φτιάξει μια συλλογή από τα αγαπημένα του. Επίσης υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκμεταλλευτείς την συλλογή της σελίδας μέσω widget, feed και apps που προσφέρονται.

Όμως δεν με άφησε ικανοποιημένο καθώς με περιορίζει στα quotes που έχει στη συλλογή του και δεν με αφήνει να προσθέσω τα δικά μου. Αν θέλω να ανακαλύψω quotes υπάρχουν βάσεις με μεγαλύτερη ποικιλία, όπως παρακάτω. Υπάρχει βέβαια η επιλογή να τους στείλεις email με περιεχόμενο αλλά τρέχα γύρευε.

Wikiquote

Όλοι ξέρουν την Wikipedia, στην ίδια φιλοσοφία λειτουργεί και το Wikiquote. Έχει την μεγαλύτερη βάση από όλα αλλά και την ελληνική εκδοχή τα Βικιφθέγματα. Έχετε απόλυτη ελευθερία editing εκεί αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι για αυτό που ήθελα στην αρχή. Πιο κοντά είναι το Waikiki-Quotiki που ελπίζω να δώσουν σημασία στις προτάσεις μου γιατί αλλιώς θα αναγκαστώ να φτιάξω εγώ κάτι τέτοιο :p.

Update: Το Quotiki σχεδιάζει σαν επόμενη αλλαγή αυτό που ήθελα. Να βλέπει ο χρήστης τα quotes που έχει στείλει ακόμα και αν δεν τα δεχθούν. :)